Dotąd testowałem kilka przepisów z których nic smacznego nie wychodziło. Ten przepis jest inny i wart jest udostępniania.
Batony energetyczne własnej produkcji są zdecydowanie zdrowszą przekąską od tych dostępnych na półkach sklepowych. Zachęcam więc do spróbowania.
Składniki
- Mleko zagęszczone w puszce, słodzone (200 ml)
- Płatki owsiane błyskawiczne lub górskie (150 g)
- Wiórki kokosowe (45 g)
- Żurawina suszona (50 g)
- Nasiona słonecznika (20 g)
- Pestki dyni (20 g)
- Nasiona sezamu (20 g)
Sposób przyrządzenia
- Pokrój żurawinę na mniejsze kawałki.
- Podgrzej mleko w rondelku.
- W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dolej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.
- Formę o wymiarach 20x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną mieszankę. Staraj się nie wciskać mocno w dno blachy aby nie wyszły zbyt twarde. Całość wyrównaj.
- Piecz około 1 godziny w temperaturze 130*C.
- Po około 15 minutach od wyjęcia pokrój na batony dowolnych wymiarów.
Jest to świetna propozycja na słodką (i zdrową!) przekąskę oraz dodatkową porcję energii przed treningiem lub w trakcie.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy smakowało. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy to podzielcie się
*przepis pochodzi z programu MultisportDiet.pl