Skip to content

Batony energetyczne własnej produkcji

Dotąd testowałem kilka przepisów z których nic smacznego nie wychodziło. Ten przepis jest inny i wart jest udostępniania.

Batony energetyczne własnej produkcji są zdecydowanie zdrowszą przekąską od tych dostępnych na półkach sklepowych. Zachęcam więc do spróbowania.

Składniki

  1. Mleko zagęszczone w puszce, słodzone (200 ml)
  2. Płatki owsiane błyskawiczne lub górskie (150 g)
  3. Wiórki kokosowe (45 g)
  4. Żurawina suszona (50 g)
  5. Nasiona słonecznika (20 g)
  6. Pestki dyni (20 g)
  7. Nasiona sezamu (20 g)

Sposób przyrządzenia

  1. Pokrój żurawinę na mniejsze kawałki.
  2. Podgrzej mleko w rondelku.
  3. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki, dolej ciepłe mleko, dobrze wymieszaj.
  4. Formę o wymiarach 20x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną mieszankę. Staraj się nie wciskać mocno w dno blachy aby nie wyszły zbyt twarde. Całość wyrównaj.
  5. Piecz około 1 godziny w temperaturze 130*C.
  6. Po około 15 minutach od wyjęcia pokrój na batony dowolnych wymiarów.

Jest to świetna propozycja na słodką (i zdrową!) przekąskę oraz dodatkową porcję energii przed treningiem lub w trakcie.

Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy smakowało. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy to podzielcie się

*przepis pochodzi z programu MultisportDiet.pl

Be First to Comment

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.