Odżywianie na rowerze dla wielu z nas to wciąż duża zagadka. Zwłaszcza, kiedy szykujemy się na wielogodzinną jazdę, np. podczas ultramaratonu kolarskiego. W tym odcinku moim gościem jest Radek Smolik – założyciel projektu “Dietetyka oparta na faktach”. Pod tą nazwą znajdziesz również podkast prowadzony przez mojego rozmówcę.
Ponieważ jazda na długich dystansach kojarzy się z umiarkowaną intensywnością wysiłku, wiele osób zastanawia się nad dietą bogatą w tłuszcze. Dlatego w tym odcinku poruszymy tematy związane z dietą wysoko węglowodanową – nisko tłuszczową oraz wysoko tłuszczową – nisko węglowodanową. Pomówimy także m.in. o żelach energetycznych i na jakie produkty warto zwrócić uwagę podczas zakupów w sklepie podczas ultra-wyprawy.
Notatki do odcinka
- Sportowcy muszą zwracać dużą uwagę na żywienie.
- Podczas treningów, poza trenowaniem mięśni warto trenować różne pokarmy i potrawy.
- Istnieją różne typy systemów energetycznych w naszym organizmie, ale wszystkie jednocześnie biorą udział w dostarczaniu energii do mięśni.
- Podczas korzystania z energii pozyskiwanej z systemów tlenowych (gdzie źródłem energii są kwasy tłuszczowe), jednocześnie dochodzi do spalania glukozy (której źródłem są węglowodany).
- Podczas wysiłku w strefie tlenowej (na niższej intensywności) oprócz spalania kwasów tłuszczowych nasz organizm będzie także spalać glukozę (choć w mniejszej ilości).
- Porównanie diety LCHF (nisko węglowodanowej – wysoko tłuszczowej) i LFHC (nisko tłuszczowej – wysoko węglowodanowej): dieta wysoko węglowodanowa sprawdza się lepiej lub podobnie jak dieta wysoko tłuszczowa. Ogólnie przyjmuje się, że dieta wysoko węglowodanowa sprawdza się lepiej.
- Opis przypadku 39-letniego triathlonisty startującego kilka razy w zawodach IronMan. Przez pewien okres czasu był na diecie nisko węglowodanowej, później przeszedł na dietę wysoko węglowodanowej.
- Mózg potrzebuje pewnej ilości glukozy do prawidłowego funkcjonowania.
- Jakie produkty kupić w sklepie podczas uzupełniania jedzenia w trakcie wielogodzinnej jazdy rowerem, przygotowując się do ultramaratonu:
- zwróć uwagę na warunki podczas startu w imprezie do której się przygotowujesz – postaraj się dowiedzieć na jakie produkty możesz liczyć w punktach żywieniowych i staraj się te warunki odzwierciedlać podczas treningów;
- trening jelita: wysiłki powyżej 2,5 godzin powinno przyjmować się ok 90g węglowodanów na każdą godzinę – warto trenować jelito aby pozbyć się dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
- batony ryżowe;
- izotoniki (nawodnienie);
- owoce;
- kabanosy;
- bułki z serkiem philadelphia, kajzerki;
- Jeśli chcesz stosować na trasie żele energetyczne, testuj ich działanie podczas treningów.
- Pamiętaj, że każdy z nas jest inny – jeśli komuś coś smakuje i dobrze na niego działa, nie znaczy że będzie działać dobrze u Ciebie.
- Coca-Cola – popularny napój (hipertoniczny) jest ewenementem, badanym przez niektórych naukowców – nie niesie za sobą żadnych korzyści.
- Książka “Żywienie w Sporcie” Anity Bean.
- Książka “Dietetyka Sportowa” wyd. PZWL, Barbara Frączek, Hubert Krysztofiak, Jarosław Krzywański.
- Film odnośnie weganizmu w sporcie na platformie Netflix – przestroga: proszę nie traktować tego typu filmu jako dobre źródło wiedzy, bo nim nie jest!
- Odcinek podkastu “Dietetyka Oparta Na Faktach – odc. 13” z Dorotą Traczyk na temat odżywiania okołotreningowego.
Poprawnie ulozona dieta wysokotluszczowa bije na glowe weglowodanowy model odzywiania, sprawdza sie lepiej przy wysilkach mieszanych tlenowo-beztlenowych (kolarstwo, bieganie).
https://youtu.be/Ekm29NnTdio
Mariusz, dziękuję Ci za ten materiał. Jeszcze nie obejrzałem całego, ale brakuje mi informacji o autorze, przez co traci na zaufaniu.
Ale przyjmując że są to treści naukowe jak sam autor pokazuje, wniosek z tego taki że każdy z nas jest inny i co do diety trzeba uwzględniać różne modele odżywiania.